Rallysport i dag

October 8th, 2015

3155853-marinha-grande

Rallyhistorien går langt tilbake, men i starten var rallyene enkeltstående konkurranser, og mange rallyer gikk ut på å vise hva bilene var gode for. Det var ikke bare farten det ble lagt vekt på, men også bilenes driftsikkerhet. Derfor ble mange rallyer kjørt i vanskelig terreng, som i fjellområder eller i ørkener.

I dag kjøres rally både på og utenfor veier, og det kjøres på mange typer underlag. Noen rallyer er fortsatt enkeltkonkurranser, mens andre er del av nasjonale eller internasjonale mesterskap. De fleste mesterskap kjøres over flere runder, der løpene kjøres på ulike steder og gjerne på ulike typer dekke, som grus, asfalt, snø og is. Verdensmesterskapet i rally (WRC) er det mest prestisjefylte mesterskapet, og går over 13 runder. Sesongen varer fra januar til november, og det kjøres løp i flere verdensdeler.

Rally er populært fordi sporten byr på fart og spenning. I tillegg har nordmenn gjort det bra i WRC de senere årene, og det øker selvsagt interessen for sporten her i Norge. Rally-NM er også populært, og mange kommer for å se på de norske løpene. WRC er også lett å følge, for løpene sendes på TV. Bilsport er generelt veldig populært i Norge for tiden.